woensdag 30 maart 2016

De Nachtwacht

Op maandag 4 oktober 1830 roept het Voorlopig Bewind de onafhankelijkheid van België uit.Er is nog geen wetboek en de 'Nederlandse' wetten blijven van kracht.
 
Er ook nog geen schutterij die als burgerwacht kan instaan voor de veiligheid van de gemeentes.Ook in Lochristi patrouilleert er 's nachts een Nachtwacht om een oogje in het zeil te houden.Daarvoor moeten de weerbare mannen zich beschikbaar houden.Tussen 18 en 30 december moet Amandus Olieux zich 3 keer verdedigen op de  Rechtbank van Regeltucht in Lochristi voor een overtreding in verband met deze Nachtwacht.Zijn naam wordt in de akte die wordt opgemaakt op 30 december gespeld als Alieux.
 
 
 
 
Wat is er gebeurd? Amand Olieux, is de oudste zoon van Franciscus Olieux die vanuit Gullegem naar Eksaarde verhuisde.Amand werd daar geboren op 28 april 1807.In 1830 is hij dus 23.
Hij woont en werkt in dat jaar als dienstknecht bij de 39 jarige Ferdinand Clierinck landbouwer in Lochristi Dorp.
 
 
 
 
 
Amand verschijnt een eerste keer op 18 december voor het Vredegerecht.Van Petegem, de commissaris van Lochristi heeft tegen hem een rapport opgemaakt.Op 5 december heeft Seraphin Van der Vaet, korporaal bij de Nachtwacht van Lochristi, Amand opdracht gegeven die nacht te patrouilleren.Amand is echter niet komen opdagen
 
 
 
 
 
 
Amand verklaart dat er inderdaad die dag om 19 uur een onbekend kind aan de deur van zijn werkgever is langsgeweest, met de boodschap dat hij die nacht moest dienst doen.Zijn verdediging bestaat erin dat hij zomaar niet kon ingaan op het verzoek van iemand die hem onbekend is
 
 
 
 
 
Op 23 december roept men korporaal Van der Vaet op,die bevestigt dat hij inderdaad zijn knecht Livinus Bonne heeft gezonden naar Amand, om 17.30 uur.Daarna mogen ook Amand en commissaris van Petegem opnieuw hun versie van de feiten geven.Uiteindelijk krijgt Amand volgens de wet van 6 maart 1818 een boete van 1,41 gulden, voor overtreding van een algemene verordening.
 
Op 30 december worden de verschillende partijen opnieuw opgeroepen om voor de rechtbank te verschijnen.Daar wordt het volgende medegedeeld: De commissaris-generaal en intendent van het Departement van de Schelde hebben op 30 oktober 1814 een besluit uitgevaardigd dat alle suppoosten (bewakers) van de Nachtwacht persoonlijk moeten verwittigd worden door ofwel de burgemeester of door een toezichthouder.Deze toezichthouders zijn meestal de korporaals.Ze mogen geen andere personen de opdracht geven om in hun plaats iemand te gaan verwittigen! Korporaal Vandervaet had dus zelf Amand Olieux moeten verwittigen en zo'n belangrijke zaak zeker niet mogen overlaten aan een dienstknecht of koewachter.
De verdediging van Amandus wordt dan ook aanvaard,en hij wordt vrijgesproken.Hij moet dus ook de boete niet betalen.Seraphin van der Vaet komt er waarschijnlijk vanaf met een reprimande en zal in het vervolg persoonlijk langs gaan.
 
 
 
 
Amand Olieux huwt 4 maand later in Zaffelare met Veronique Roels.Ze zullen 5 kinderen krijgen.Amand overlijdt op 80 jarige leeftijd in Zeveneken.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten