vrijdag 11 maart 2016

Het Trouwboekje

 
Iedereen die ooit huwde kent het. Aan de einde van de burgerlijke ceremonie krijg je als bewijs
dat je wel vast en zeker de grote stap gedaan hebt 'het trouwboekje' Meestal met vooraan de naam en eventueel het schild van de gemeente waar het huwelijk werd voltrokken.
 
Binnenin vind je ook uittreksels uit de Burgerlijke Stand met alle verplichtingen en rechten van gehuwden, er is plaats voor het inschrijven van de geboortes, en eventuele verhuizen.
Vanaf 1796 werd bij Franse wet ook in Vlaanderen de Burgerlijke Stand ingevoerd.
Het is niet duidelijk wanneer het trouwboekje werden geïntroduceerd. of verplicht.
Het oudste trouwboekje dat ik heb teruggegevonden is dat van Petrus Franciscus Olieu en Catharina Verriest.Ze huwden op zaterdag 3 mei 1856 in Moorsele.  zie : Moorsele 1856
 
Ze kregen na de voltrekking een huwelijksboekje Het boekje was nog heel primitief en fragiel, met een voor- en achterkaft in heel dun papier.Binnenin was er een dubbel blad dat men dun garen was vastgenaaid aan de kaft, wat resulteerde in 4 bladzijden.Op bladzijde 1 werden de gegevens van de trouwers vermeld. 3 dagen op 6 mei later huwden ze in de kerk van Moorsele en schreef de pastoor de bevestiging van het kerkelijke huwelijk en de twee getuigen in.
 
Op de dubbele bladzijden 3 en 4 werden de geboortes en eventuele overlijdens ingeschreven.
Er werden geen wettelijke uittreksels of adviezen voor nieuwe moeders opgenomen.Petrus Franciscus en Catharina hadden ze toch niet kunnen lezen want ze waren beiden ongeletterd.
 
 


 
Waarschijnlijk bewaarden ze het boekje zorgvuldig, omdat ze daartoe aangemaand werden,en bij iedere aangifte van een nieuwgeboren kind moest het meegenomen worden naar het gemeentehuis om de geboorte er in te schrijven.
 
 
Petrus en Catharina kregen uiteindelijk 10 kinderen waarvan er 3 overleden voor ze 1 jaar waren.Ze kregen ook 56 kleinkinderen maar kenden daar maar enkele van.Petrus Franciscus overleed op vrijdag 26 maart 1883 in de Kapellestraat in Wevelgem.Zijn vrouw Catharina overleed slechts 3 dagen later.
 
 
 


 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten