vrijdag 11 maart 2016

De oudste foto's ?

Het was natuurlijk al mogelijk om foto's te laten maken te maken in de derde helft van de 19e eeuw.Er waren ook al portretfotografen, maar die waren in de grote steden gevestigd.

Plattelandbewoners vonden het nog niet nodig een portret van zichzelf te laten nemen en hadden er waarschijnlijk ook het geld niet voor.Foto's horen natuurlijk wel bij een stamboom en een familiegeschiedenis, dus hoop je toch dat je een paar echt oude foto's kan vinden.

Bij de Olieu's zijn de 2 oudste foto's die van Joannes Eduardus Olieu en zijn vrouw Lucia Matton.
Ze werden waarschijnlijk tussen 1896 en 1900 genomen.

Joannes Eduardus werd op woensdag 10 september 1823 geboren in Gullegem. Hij was de zoon van Joannes Franciscus Olieu, schoolonderwijzer en herbergier en Regina 'Reine' Stoop, herbergierster.
Ze hielden samen een tijdje de herberg 'Sint-Hubertus' open op de Plaats van Gullegem (meer hierover in een later blogbericht).

Joannes Franciscus was ziekelijk en overleed al op 45 jarige leeftijd. Regina trouwde daarna opnieuw, met schoolonderwijzer Joannes Baptiste Debrée.Ze verkochten alle bezittingen in Gullegem en vestigden zich in Harelbeke. Joannes Eduardus Olieu trouwde daar op 15 januari 1851 met Lucia Matton.
Net als zijn vader werd Joannes onderwijzer.Zijn vrouw Lucia hield een winkel open in Harelbeke waar ze onder andere kant verkocht.

Na 1880 hield Joannes Eduardus er mee op als onderwijzer en verhuisde met zijn familie naar Kortrijk, waar ze in het centrum in het Kapittelstraatje en de Conventstraat woonden.Joannes was nu kanthandelaar.
 
 
 
Ze behoorden tot de 'begoede' families en vonden het waarschijnlijk tijd om op hun late leeftijd toch nog een portretfoto te laten nemen.
 
Ze lieten dit doen bij Gustave Lievens.Die kwam zich in juni 1896 in de Leiestraat 34 vestigen.Hij maakte al vlug ook 'reclame' voor portretten en dat overtuigde hen misschien.Ze moesten zich er ook niet meer dan een klein honderd meter voor verplaatsen.
 
 
Ze overleden beiden in Kortrijk niet lang naar de eeuwwisseling.Lucia Matton op 11 mei 1901 en Joannes Eduardus Olieu op 6 november 1902.
 
Lucia Matton en Joannes Eduardus Olieu
 
Ondertussen zij alle afstammelingen van Joannes Eduardus Olieu en van zijn vader Joannes Franciscus, met de naam Olieu dan toch overleden.Simonne Olieu geboren in 1926 was de laatste afstammelinge met hun achternaam.Ze overleed in 2006 in Jette.
 
Deze tak was de enige andere die zo lang de naam Olieu (zoals hij origineel werd geschreven) voortzette.
 
 
 
   
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten