donderdag 10 maart 2016

De statistieken deel 4

De statistieken deel 4 - De toekomst?

 
Daar kunnen we natuurlijk niet in kijken.We kunnen wel aan de hand van wat cijfers proberen te voorspellen hoe het verder zal gaan met de Olieu(x) - familie.
 
Zoals eerder vermeld zijn er momenteel 127 Olieu(x)'s.Let wel dit is een momentopname.Als u dir binnen enkele maanden of later leest kan dit weeral veranderd zijn.We kunnen wel vaststellen dat de raderen van de familiemachine heel wat trager draaien dan vroeger.
 
Laten we enkele cijfers bekijken.
De geslachten zijn redelijk verdeeld: 65 mannelijk en 62 vrouwelijk.
 
Hier een overzicht aan de hand van de geboortejaren van de levende Olieu(x)'s per 10 jaar
 
Geboren tussen:
 

 
Als we de grens trekken vanaf de generatie van 1980 tot nu om nog kinderen te krijgen in de mannelijke lijn tellen we 25 mannelijke Olieu(x)'s.
Deze zouden moeten zorgen voor de voortzetting van de naam.
 
Maar misschien wordt dit binnenkort volledig anders.
Op 1 juni 2014 werd namelijk de Belgische naamwetgeving veranderd.
zie: Naamwetgeving

Vanf die datum kregen de ouders de keuze uit meerdere mogelijkheden.
Of de achternaam van de vader, van de moeder, of een combinatie van de beide.
Op 23 april 2015 werd (volgens mij) de eerste Olieu met dubbele achternaam geboren:
 
 
 
Ondertussen is er al een kink in de kabel. Bij ouders die al of niet uit elkaar waren gegaan en niet tot een overeenkomst konden komen, kreeg de vader een veto-recht en kreeg de nieuwgeborene de achternaam van de vader.Ook alle minderjarige kinderen  geboren voor het ingaan van de nieuwe wet  op 1 juni 2014 kregen de kans tot en met 31 mei 2015 hun achternaam alsnog te veranderen.Veel moeders wilden van die gelegenheid gebruikmaken maar ook hier kreeg weer de vader het vetorecht. Dat was weer eens een flagrante discriminatie van de rechten van de vrouw! Na een aantal ontvangen klachten oordeelde het Europees Hof dan ook dat deze bepaling van de naamwetgeving moet vernietigd worden.Tegen eind 2016 moet de regering nu de wet aanpassen.
Misschien en hopelijk krijgen ook alle moeders die noodgedwongen moesten toegeven nu alsnog de kans mee te bepalen wat de achternaam van hun kind zal zijn.
 
 
Genealogisch gezien was en is het natuurlijk gemakkelijker dat generatie na generatie dezelfde achternaam werd doorgegeven.Maar ik vind het uiteindelijk niet meer dan logisch dat vrouwen ook de kans krijgen hun achternaam door te geven.Er zullen zo net als bij andere families bij de Olieu's mannelijke kinderen zijn die een dubbele achternaam krijgen, of alleen die van hun moeder.
Maar dat wordt dan weer gecompenseerd door de vrouwelijke Olieu(x)'s die nu eindelijk ook hun achternaam kunnen doorgeven.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten