dinsdag 8 maart 2016

Wat is een stamboom?


Meestal gemakkelijk te beantwoorden. De afstammelingen van één bepaalde of meerdere personen.Die hebben natuurlijk niet altijd dezelfde achternaam.Dat merk je al als je omgekeerd begint.Van jezelf tot je grootouders heb je meestal al 4 verschillende achternamen. Probeer het maar eens.Deze manier van een stamboom maken noemt met een 'kwartierstaat' . Per generatie verdubbelt die. Jezelf, 2 ouders, 4 grootouders, 8 betovergrootouders, 16 oud-ouders, enz.. 14 generaties verder heb je theoretisch al 16384 voorouders, met ongelofelijk veel verschillende achternamen dus.
 
Je kan ook een stamreeks maken.Dan zoek je langs de zijde van je vader iedere keer weer de ouders.Je succes hangt een beetje af van hoeveel documenten die je nodig hebt zijn bewaard.
Maar met een beetje geluk raak je toch in de jaren 1600 of met meer geluk nog een aantal jaren of eeuwen daarvoor.
 
Wat de Olieu(x)'s in deze stamboom gemeen hebben is dat ze bij het opmaken van een stamreeks zeker allemaal uitkomen bij Franciscus Olieu (1627-1694). Je kan natuurlijk ook al na minder generaties samenkomen.Met je broer of zus is dat al na 1 generatie, met neven of nichten na 2 generaties enz... Na een aantal jaren raken families van elkaar vervreemd, je kent dan wel nog een verre oudoom of achternicht, maar na 100 jaar weet men soms al niet meer of men familie is.
 
Misschien verre familie denk je dan als je iemand tegenkomt met dezelfde achternaam.De stamboom heeft dan verschillende takken gekregen die elkaar niet meer kennen.
 
In de stamboom die ik heb opgemaakt heb ik al deze takken verzameld van Franciscus tot de nu
levende Olieu(x)'s. Behalve 1 tak van een 63 tal Ollieuz, zijn alle Olieu(x)'s in België (verre) familie van elkaar en kunnen in dezelfde familiestamboom geplaatst worden.
 
Allemaal stammen ze van vader op vader af van Franciscus.Dat zou je toch denken, maar er zijn uitzonderingen. Zo gebeurde het en zo ook in deze stamboom dat vrouwen één of meerdere kinderen kregen zonder gehuwd te zijn.Die kregen dan de achternaam van de moeder.Soms veranderde hun achternaam alsnog omdat ze bij een later huwelijk gewettigd werden en de achternaam kregen van de nieuwe echtgenoot van hun moeder. Maar sommige vrouwen huwden nooit en zo werden zij soms een soort van nieuwe stammoeder. Zo zijn er tussen de nu levende Olieu(x)'s een aantal die na een paar generaties uitkomen bij een vrouwelijke Olieu(x) en daardoor nu die achternaam hebben.
 
Er werden dus ook kinderen geboren met de naam Olieu(x) die ze maar een beperkt aantal jaar behielden tot hun moeder huwde en ze een nieuwe achternaam kregen.
 
Deze stamboom verzamelt dus alle nakomelingen van Franciscus die op één of andere manier de naam Olieu(x) kregen. Toch vond ik dat uiteindelijk wat discriminerend en daarom ging ik ook op zoek naar alle kinderen en familie van de vrouwelijke Olieu(x)'s. Dat maakte de stamboom wel wat uitgebreider. Om u een idee tegeven,in de database heb ik nu ongeveer 14000 personen.
 
In deze blog ga ik het dus hoofdzakelijk over Olieu(x)'s hebben. In een volgend bericht geef ik u wat statistieken mee !
 
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten