dinsdag 8 maart 2016

Het begin...

In deze blog ga ik meer vertellen over de afstammelingen van Petrus Franciscus Olieu die geboren werd in Esen (bij Diksmuide) in 1627. Midden jaren 1600 trok hij naar Gullegem waar hij huwde met Jacoba Samyn, Ze kregen 7 kinderen. 3 jongens bleven in leven, huwden en kregen zelf ook weer kinderen en zo startte het geslacht Olieu. De naam werd daarna op veel verschillende wijzes ingeschreven door pastoors en later beambtes van de Burgerlijke Stand.
Vandaag blijven nog 3 schrijfwijzes over. Het grootste deel draagt nu de naam Olieux, een klein aantal die in de USA wonen de naam Olien en slechts 7 de naam Olieu, zoals hij origineel werd geschreven.In totaal vandaag zijn er ongeveer 128 afstammelingen van Franciscus in leven. Ongveer want er komen er (wel in een veel trager tempo dan vroeger) nog bij en jammer genoeg vallen er soms ook weer af.
 
Kwamen de Olieu's voor 1600 uit Frankrijk? Feit is dat rond en voor die tijd, alleen Olieu's terug te vinden zijn in wat nu West-Vlaanderen en Frans-Vlaanderen is.Ze waren verspreid in de kleine dorpjes van de Westhoek, zoals Elverdinge, Woesten, Houtem, Moere, Hondschoote enz..
Het is heel waarschijnlijk dat de Olieu's uit de streek van Rijsel en Halluin kwamen.Ik ga het daar later over hebben in deze blog.
 
Van al deze Olieu's blijven nu maar 2 geslachten meer over, het eerdergenoemde van Franciscus en dat van Petronilla Olieu geboren in Esen in 1607 en haar zoon Petrus in dezelfde gemeente geboren in 1621. Na 6 generaties verandertde de naam in Lombardsijde in Ollieuz en die bleef tot vandaag behouden.Er blijven een 63 tal Ollieuz over in België In 1879 werd Alphonse Ollieuz geboren in Manchester en tot op vandaag heeft hij nog nakomelingen in de UK.
 
Omdat Franciscus en Petronilla geboren werden in hetzelfde kleine dorpje Esen,is het meer dan waarschijnlijk dat ze aan elkaar verwant waren.Petronilla kon bvb de tante zijn van Franciscus. Er is daar tot nu toe echter geen bewijs voor te vinden.De paraochieregisters van Esen werden in WOI vernietigd. Alleen het dubbel van de klappers gedeponeerd op de rechtbank overleefden.
We kunnen deze 2 takken dus niet met zekerheid verbinden.
 
En zo starten we onze reis door het verleden van de Olieu-famlie. Hopelijk steekt u er wat van op, en hebt u vragen aarzel dan niet om me te contacteren.
 

Doopsel van Josephus Olieu, het eerste kind van Franciscus Olieu en Jacoba Samyn,
op 16 juni 1654
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten