woensdag 9 maart 2016

En hoe schrijf je dat precies?

Geen gemakkelijke naam.Alle Olieu(x)'s zullen dit al wel een gehoord hebben.
De schrijfwijze die pastoors en later ambtenaren van de Burgerlijke Stand hanteerden verschilde nogal eens.
 
Tot rond 1870 schreef men er maar op los. Zo kon het dat in eenzelfde gezin de achternaam van de kinderen verschillend werd ingeschreven in de geboorteakte.Toen in februari 1919 de identiteitskaart verplicht werd in Belgïe werden de geboorteaktes geraadpleegd, en de schrijfwijze daaruit gehanteerd. Zo konden broers of zussen en verschillend geschreven achternaam hebben op hun identiteitskaart. Vanaf dan werd ook altijd dezelfde schrijfwijze gehanteerd en kregen we Olieu met en zonder x.
 
Fonetisch gezien maakt het natuurlijk niet veel uit.Met of zonder x, de naam wordt op dezelfde manier uitgesproken.Tot laat in de 19 eeuw zou het voor de meesten ook één van de minste van hun zorgen zijn hoe hun naam werd geschreven.Meestal konden ze zelf niet schrijven of lezen.
 
Bij het opmaken van een stamboom houden we echter wel rekening met de manier waarop de naam werd ingeschreven. Tot rond 1800 werden de dopen met eventuel vermelding van de geboorte door de pastoor op de parochie ingeschreven.Daarna werd de Burgerlijke Stand ingevoerd, en werd de verplichte geboorteaangifte daar ingeschreven (De overgang was moeilijk voor de bevolking,maar in een later bericht daarover meer)
 
De naam varieerde het minst in een parochie waar veel Olieu's woonden.De pastoor kende de naam daar al en schreef die meestal op dezelfde manier.Steden of gemeenten waar de naam nieuw was maakten er soms totaal iets anders van, zoals bvb Allieu of Oliu of in één geval zelfs Olivier. Maar die pastoor was misschien hardhorig.
 
Vicarius Renard de plaatsvervanger van de pastoor in Wevelgem schreef de naam als Allieu op 28 december 1791.Barbara Constantia was ook de eerste Olieu die in Wevelgem werd geboren.
 
 
 
De naam werd uiteindelijk op liefst 24 verschillende manieren ingeschreven:

Alieu, Allieu, Alue, Aulieu, Hoilleux, Holieu, Holieul, Holieux, Holiheu, Hollieux, Oillieux,
Olien, Olieu, Olieue, Olieul, Olieux, Oliex, Oliheu, Oliu, Ollieu, Ollieux, Olyeu, Olyeue en Olivier
 
Eind jaren 1700 verliet Franciscus Olieux de jongste van 11 kinderen Gullegem en vestigde zich in Eksaarde.Hij huwde er op 10 februari met Sophia Van Hecke. Op 20 april 1802 werd zijn 2e kind geboren.Dezelfde dag trok hij nog naar het gemeentehuis of wat daar dan moest voor doorgaan in Eksaarde. De aangestelde beambte wreef zich waarschijnlijk een door het haar, als hij er al had, en vroeg 'hoe schrijf je dat', maar Franciscus was helaas analfabeet en moest het antwoord schuldig blijven en zo maakte de arme beambte er het beste van en werd het 'Alue'
 
                                                                  
 
Uiteindelijk overleefden maar 2 schrijfwijzes, het oorspronkelijke Olieu en Olieux.
 
Toen Julius Olieu en zijn broers naar de USA verhuisden werd hun naam na een tijdje veranderd
in Olien, omdat ze anders de naam zo goed als niet konden uitspreken.
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten