vrijdag 12 januari 2018

Afscheid van Mariette Neyrinck 3

Op het einde van deel 3 zagen we hoe Mariette in de zomer van 1978 alleen achterblijft in de Nachtegaalstraat 69. Ze woont er ondertussen 5 jaar. Ze is nog nooit helemaal alleen geweest en ze is ook nog maar 43. Sedert 4 februari 1977 is ze officieel gescheiden van Etienne Olieu

In 1978 zijn de mogelijkheden om een nieuwe partner te vinden als je wat ouder bent beperkt. In de krant vindt je wel advertenties terug van hoofdzakelijk mannen die op zoek zijn naar een vrouw. Mariette reageert op één van deze advertenties. Zo staat ze op het punt, wat ze later de allergrootste fout van haar leven noemt, te maken. Ze vertelt er ook niet graag over.

Ze maakt kennis met de 51 jarige Basile De Keyzer. Hij is spoorwegarbeider en woont in Anzegem. In december 1977 is hij gescheiden. Basile begint Mariette regelmatig te bezoeken in de Nachtegaalstraat. 


Basile wil zo vlug mogelijk trouwen en Mariette laat zich overhalen. Ze kennen elkaar nauwelijks twee maanden wanneer ze op vrijdag 20 oktober 1978 huwen in het Gemeentehuis van Wevelgem.  Oudste zoon Franki is de getuige voor Mariette. 

Hieronder: Mariette ondertekent voor de tweede keer een huwelijksakte.



Na het huwelijk verhuist Mariette naar Anzegem. Het is de eerste keer sedert ze als klein kind met haar moeder en zus in de oorlogsjaren in Moeskroen woonde, dat ze buiten Wevelgem gaat wonen. Ze moet ook haar ouders achterlaten die altijd in haar nabijheid hebben gewoond, en de laatste 5 jaar, aan de overkant van haar woning.

Basile is spoowegarbeider en hij woont in Anzegem aan het Statieplein, niet ver van het station.


Hieronder: Het Statieplein van Anzegem werd ondertussen vernieuwd en het huis met nummer 1 werd afgebroken, maar op deze postkaarten zien we het rechts het station en iets verderop langs dezelfde kant in het begin van de straat het huis waar Mariette met Basile woonde.




Hieronder: Mariette woonde aan het begin van de linkerkant, vlak tegen de spoorweg. 


Het is al vlug duidelijk waarom Basile zo vlug wilde huwen. Hij is een controlefreak en Mariette mag niets meer op haar eentje doen. Hij controleert haar voortdurend en het wordt tenslotte een echte nachtmerrie voor haar. Na een paar maand vertrekt ze, maar besluit dan toch terug te keren. Ze houdt het uiteindelijk met veel moeite 6 maand vol. Zonder dat Basile het weet zoekt ze in Kortrijk een klein appartement en vindt er één in de Budastraat.

Hieronder: Mariette vindt in de Budastraat in Kortrijk een appartementje op de tweede verdieping, naast beenhouwerij Fruy op de hoek van de Kapucijnenstraat.

Budastraat richting Leiebrug 1981 - Mariette woont in het tweede huis van links op de 2e verdieping

In het appartement in de Budastraat

In 1979 krijgt Mariette twee kleinkinderen erbij. Het zijn twee meisjes. Op 28 februari wordt Debby Olieu geboren en op 10 december Wendy Carrette.

Hieronder: Zaterdag 3 maart 1979 - Familiefoto bij het doopsel van Debby Olieu - Mariette is doopmeter.


Van links naar rechts: Denise Segers-Marianne Mullie-Marleen Mullie-Georges Mullie-Yvonne Devoldere- Franki Olieu - Marijke Mullie en Debby Olieu - Mariette Neyrinck en Andy Olieu -  Alexander Carrette en Joseph Neyrinck - Caty Olieu

December 1979 - opnieuw doopmeter 

In datzelfde jaar 1979 opent Franki Olieu, de oudste zoon van Mariette, een winkel in tweedehands strips, boeken, platen, tijdschriften enz.. in de Zwevegemsestraat 11 in Kortrijk, naast de cinema Palace. De winkel krijgt de naam 'Sloeberke'.

Begin augustus 1979 - kleindochter Debby Olieu in de winkel die pas geopend is

Andy, Debby en Franki Olieu voor de etalage van de winkel 

Mariette woont nu toch voor een eerste keer alleen. Het valt haar niet gemakkelijk. Dat bewijst dit korte gedichtje dat ze in 1980 uitknipt en bewaart.


Op 23 oktober 1981 zijn de ouders van Mariette 50 jaar gehuwd. Dat wordt op zaterdag 24 oktober uitgebreid gevierd in de Nachtegaalstraat 54.


Hieronder: Er wordt in het huisje in de Nachtegaalstraat ook een familiefoto genomen.


Zittend: Yvonne Devoldere met Debby Olieu - Andy Olieu - Joseph Neyrinck met Wendy Carrette - Caty Olieu - Marijke Mullie.
Staand: Alexander Carrette - Geert Olieu - Jeanine Morisse (dochter van Irma Devoldere) - Franki Olieu - Mariette Neyrinck - Jenny Neyrinck - Rik Vervalle (zoon van Jenny) - Christine Doornaert - Leon Vervalle


24 oktober 1981 - Mariette met dochter Caty Olieu

Het alleen zijn valt Mariette toch te zwaar en ondanks haar slechte ervaring met het reageren op een zoekertje doet ze dat in het voorjaar van 1983 opnieuw. Ze antwoordt op een zoekertje van een man van middelbare leeftijd die op zoek is naar een vrouw voor vriendschap.

Zo onmoet ze een eerste keer André Derycke. Hij is 55 en een echte Kortrijkzaan. Mariette wil wel voorzichtiger zijn dan de vorige keer en niet te hard van stapel lopen. Op een dag staat André Mariette op te wachten voor haar appartement in de Budastraat. Vanaf dan komt hij haar geregeld bezoeken. Hij is nog niet lang weduwnaar. Zijn vrouw is op 12 oktober 1982 overleden en hij heeft één dochter die bijna 30 is. Na een huwelijk van 31 jaar kan André het niet aan om alleen te zijn. Dat begrijpt Mariette heel goed en het klikt tussen haar en André. André is een lieve en  zachtaardige man Hij is van opleiding electricien maar werkt al een tijd in het Stedelijk Sportcentrum in de Bad Godesberglaan in Kortrijk.

Hieronder: Voor- en achterkant van een foto van haarzelf, die Mariette geeft op 3 mei 1981 aan André. De foto is genomen op de dag van de viering van de 50ste huwelijksverjaardag van haar ouders.



Hieronder: Vijf dagen later is het op zondag 8 mei moederdag. André vergeet die niet en geeft zijn eerste kaart en geschenkje aan Mariette.






In de zomer van 1983 doen ze heel wat uitstapjes en van maandag 8 augustus tot zondag 14 augustus verblijven ze in Hotel Rogier, in de Rogierlaan in Blankenberge.

André en Mariette aan de ingang van Hotel Rogier

Hotel Rogier 2002


Hierboven: Mariette en André in de Graaf Jansdijk in Blankenberge in augustus 1983. Deze straat loopt parallel met de Rogierlaan, maar op een hoger niveau.

Hieronder: André heeft zijn eigen huis in de Pottelberg 51. In 1984 gaat Mariette bij hem wonen. Huwen kunnen ze voorlopig niet want Mariette is nog niet officieel gescheiden.


Mariette maakt in die periode heel wat vriendinnen, waarmee ze correspondeert, en die ook op bezoek komen en omgekeerd.

Augustus 1985 - Camping Boerhof in de Duinhoevelaan 4 in Bredene

Juli 1985 - bezoek bij Mariette thuis van een bevriend koppel uit het Antwerpse

Mariette begint nu ook volop te verzamelen,vooral bidprentjes en postkaarten. Met haar goede vriendin Lucienne gaat ze dikwijls op verzameljacht. 

Vader Joseph Neyrinck is na een beroerte al vele jaren ziek en hij overlijdt op woensdag 2 april 1986 op 77-jarige leeftijd in het Sint-Niklaasziekenhuis in Kortrijk. 


Mariette is altijd heel hecht geweest met haar ouders en het is een harde klap voor haar om haar vader te verliezen. Mariette en André kampen ook beurtelings met gezondheidsproblemen, waarvoor ze naar het ziekenhuis moeten om een operatie te ondergaan

Op 1 september 1987 is André 60 en kan hij met (brug)pensioen gaan. Op 12 november van datzelfde jaar wordt de echtscheiding tussen Mariette en Basile De Keyzer uitgesproken door de Rechtbank van eerste aanleg in Kortrijk. Dat maakt de baan vrij voor een huwelijk tussen Mariette en André. Dat huwelijk komt er dan ook op zaterdag 12 maart 1988.

Mariette ondertekent voor de derde maal een huwelijksakte 


De derde keer wordt de goede keer voor Mariette. André blijkt haar droomman te zijn. Dat Mariette nu gelukkig is zien we aan de vele foto's uit die periode.

Mei 1991 - Mariette met dochter Caty Olieu

11 augustus 1991

Mariette met haar moeder Yvonne Devoldere in Bredene - 1 september 1991

Op 2 oktober 1989 is Leon Vervalle, de man van Mariette's zus Jenny overleden. Jenny wordt opgevangen door Mariette en André. Ze gaat vaak langs, viert nieuwjaar met hen en gaat ook mee op vakantie.

Hieronder: Jenny, André en Mariette logeren vanaf 31 juli tot 7 augustus 1993 in Hotel de Ardennen in Bredene. Het hotel op de hoek van de Kasteellaan en Driftweg werd ondertussen gesloopt voor de bouw van een appartementencomplex.


Op vrijdag 4 september 1993 opent Geert Olieu, de zoon van Mariette, in Menen het "Magic Jukebox museum. Er is ook een cafetaria bij met meubilair uit de sixties. Mariette heeft ooit in 1973 in de Nachtegaalstraat 69, de eerste jukebox waarmee Geert toekwam, doen ophalen door ijzerhandelaar Cogghe, die zijn zaak had iets verderop in de straat. Gelukkig kon Geert voor dat gebeurde nog vlug de versterker en de luidsprekers uit de jukebox halen. Daarna heeft hij het niet opgegeven en is blijven jukeboxen verzamelen. In 1992 heeft hij er een 45-tal en ook 70-tal heel oude radio's.

Mariette helpt om het museum klaar te krijgen. Ze is 57, maar niet bang om een ladder op te klimmen om de muren te papieren en schilderen.

Hieronder: Voor en na - een hoekje van het museum waar een paar pronkstukken van het museum worden tentoongesteld. 




Hieronder: Naast verzamelen houdt Mariette ook van andere activiteiten. Ze zingt graag en gaat bij een zangkoor, en danst ook.

November 1993 - dansfeest in Heestert

Februari 1993 - Repetitie van het zangkoor van de Gilde - In de achtergrond de Sint-Janslaan

Mariette doet de verplaatsingen met de scooter of de brommer. Met de auto rijden lukte niet omdat ze te bang was, maar met een brommer verplaatst ze zich gezwind door het drukke verkeer.

Augustus 1994 - ter hoogte van haar huis in de Pottelberg

Op 12 april 1994 wordt Yvonne Devoldere, de moeder van Mariette, 82. Mariette laat voor die gelegenheid een foto van haar plaatsen, samen met haar dochter, kleindochter en achterkleindochter.



Een 100-jarige

19 augustus 1994 is een speciale dag voor Mariette en André. Leona Deboeverie de tante van André wordt die dag 100 jaar. We duiken eerst even terug in het verleden van André.

Op 21 augustus 1894 gaat arbeider Polydor Driesschaert, die op de Houtmarkt, de geboorte aangeven van een meisje, dat twee dagen daarvoor geboren werd in zijn woning. Ze krijgt de voornamen Leona Zulma. De achtienjarige Julietta Clementia Rogge is de moeder. Ze werkt als borduurster. Leona krijgt de achternaam van haar moeder, Rogge. 

Op 21 januari 1899 huwt Julietta Clementia in Kortrijk met de 25-jarige Rudolf Deboeverie, die werkt als hovenier. Ze laten Leona, die nu 4 is, bij het huwelijk wettigen en zo krijgt ze de achternaam Deboeverie. Negen maand later wordt op 22 oktober Fidelina Clementia geboren. Er volgen daarna nog 7 kinderen, waarvan er 3 jong overlijden. Het gezin heeft het met 6 kinderen niet breed. Leona gaat naar school op de Pottelberg en in het Fort. Op 13 jarige leeftijd moet ze gaan werken en ze leert de stiel van modiste aan. Rond 1914 opent ze in de Onze-Lieve-Vrouwstraat 5, de modewinkel 'Au Chic Parisien'. Ze is vooral gespecialiseerd in hoeden.



Fidelina, de jongere zus van Leona, huwt op 22 mei 1926 in Roubaix met Marcel Arthur Derijcke. Fidelina is dan 26 en Marcel 22. Marcel is pettenmaker en Fidelina werkt in een weverij. Op 3 augustus 1927 wordt in Kortrijk hun enig kind André Rudolphe Derycke geboren.

Marcel Derijcke en Fidelina Deboeverie met hun zoontje André

Leona heeft het te druk om te huwen. Ze doet dat uiteindelijk pas op 15 december 1948 in Elsene, met Maurits Gustaaf De Boeverie. Ze is dan 54. Ze heeft dus zelf geen kinderen en is voor André een suikertante. De vader van André overlijdt in februari 1968 en zijn moeder begin november 1976, na een ongeval . Hij kan wel nog altijd op bezoek bij zijn tante Leona. Die heeft rond 1967 haar winkel in de O.L. Vrouwestraat moeten verlaten en houdt daarna nog 5 jaar haar winkel open aan de Steenpoort. Op 75-jarige leeftijd gaat ze eindelijk met pensioen.

Hieronder: Leona Deboeverie (links) aan de etalage van haar winkel in de O.L. Vrouwestraat 5. Er werd ondertussen een nieuw flatgebouw neergezet.



Leona woont in 1994 al 25 jaar in een appartementje boven de vroegere cinema Royal op de Grote Markt. Ze wordt daar op zaterdag 20 augustus afgehaald en in een koets rondgereden. Daarna volgt een ontvangst op het stadhuis.

Hieronder: Mariette en André halen Leona af en mogen daarna mee in de koets.





Hieronder: Een jaar later wordt Leona opnieuw in de bloemetjes gezet. Joseph Vandemeulebroecke, schepen van de Burgerlijke Stand in Kortrijk, brengt de bloemen naar het appartement van Leona. De kranten zijn erbij om een foto te nemen, en Mariette en André, en ook Jenny, de zus van Mariette mogen mee op de foto.


Een volgende viering komt er niet meer. Leona wordt kort na haar verjaardag opgenomen in het ziekenhuis en gaat daarna naar het rusthuis aan de Pottelberg, waar ze op 12 januari 1996 overlijdt.

Op 9 juli 1995 wordt Mariette 60. Ze is tot nu toe, behalve een aantal bezoeken aan Lourdes, nog nooit in het buitenland op vakantie geweest. Voor haar 60ste verjaardag boeken Mariette en André samen met Jenny een reis naar Spanje. Ze verblijven van 18 tot 28 augustus in Hotel Mundial Club in Lloret de Mar.

Hieronder: André, Mariette en Jenny aan de Plaça de Pere Torrent. 


Hierboven: De Plaça de Pere Torrent aan de Avenue Just Marlès Vollarodona waar Mariette samen met André en Jenny poseert voor de foto.

In 1996 gaat het, opnieuw met Jenny, naar Malgrat de Mar. Ze verblijven van 23 augustus tot 1 september in het Hotel Luna Park. In 1997 is Benidorm aan de beurt. Van 20 tot 29 juni logeren ze in het Benikaktus Hotel. Ditmaal is de zus van Mariette niet mee. Ze gaan eind juli ook nog vijf dagen naar Lourdes.

Juni 1997 - in de Avenue Madrid in Benidorm

Na het overlijden van haar man is Yvonne Devoldere, de moeder van Mariette, verhuisd naar Kortrijk en daarna naar Bissegem. Rond 1996 wordt ze ziek. Ze is ondertussen 84, maar neemt nog zelf alle beslissingen. Ze regelt zelf dat ze naar het St.-Jozefrusthuis in Marke kan.  Mariette gaat er haar iedere dag opzoeken. In het voorjaar van 1998 beslissen Mariette en André om die zomer thuis te blijven, omdat Yvonne te ziek is.

Hieronder: Juni 1998: Eén der laatste foto's van Yvonne Devoldere samen met de Vlaamse zanger Juul Kabas, op bezoek in het rusthuis in Marke.


Yvonne overlijdt op 8 augustus. Mariette krijgt daarna schrik van de datums met een 8. Haar vader Joseph werd geboren op 8/8/1908 en haar moeder overlijdt op 8/8/1998.


Mariette kan haar gedachten verzetten met de vele activiteiten waaraan ze deelneemt. Hieronder een opvoering van een toneelstukje in oktober 1998.


In 1999 gaat het in de zomer richting Benidorm. Mariette en André verblijven van 22 tot 29 juni in Hotel Néreo.


Mariette is ondertussen 64 en André 72. Ze vindt het lastiger worden om het huis in de Pottelberg te onderhouden en zou graag verhuizen naar een appartementje. André, die er al heel lang woont, moet natuurlijk akkoord gaan. Maar hij doet alles voor Mariette en stemt ermee in om het huis te verkopen.
Het huis wordt verkocht door Sofimo Immobiliën.


Er wordt een appartement gevonden in de Doornikstraat 55 op de 3e verdieping, dicht bij de Vlasmarkt.

Appartement van André en Mariette - Doornikstraat 55 3de verdieping

Met Nieuwjaar 2000 bedankt Mariette André nog eens omdat hij voor haar bereid was zijn huis te verkopen en te verhuizen.


Het gaat goed op het appartement. In 2000 gaan Mariette en André niet op vakantie. Op 3 augustus van dat jaar viert André zijn 73e verjaardag. Mariette doet een oproep om hem wat extra verjaardagskaartjes te bezorgen.


Hieronder: In 2000 is er in Wevelgem een reunie van de mannen en vrouwen geboren in 1935. Mariette is van de partij.

Groepsfoto van de aanwezige vrouwen geboren in 1935 - Mariette staat 4e van links op de achterste rij

In 2001, 2002 en 2003 gaat het opnieuw richting Spanje, naar Malgrat de Mar, Salou en Pineda de Mar. Begin mei 2004 wordt André ziek. Hij is nu bijna 77. Het lukt aanvankelijk nog om dagelijks een kleine wandeling te maken tot aan de Grote Markt, en daar een koffie te drinken. Maar al vlug heeft André de kracht niet meer om dat te doen. Hij wil ondanks zijn toestand thuis blijven en Mariette doet er alles aan om hem daar zo lang mogelijk te houden. Uiteindelijk moet hij toch overgebracht worden naar het ziekenhuis in de Loofstraat, waar hij kort daarna overlijdt op 8 november.



Het is een harde klap voor Mariette. Ze vertelt echter dat ze nog de aanwezigheid van André voelt en dat hij haar soms aanraakt. Er is dan al onderzoek gedaan naar dit fenomeen dat in het Engels ADC of After Death Communication wordt genoemd. (zie: After Death Communication ). Mariette gaat daarna op zoek naar boeken die dit fenomeen kunnen verklaren. Het is ook niet voorbijgaand. Soms voelt ze een hele tijd niks, maar dan geeft André haar plots weer een ingeving of boodschap. Dat zo'n ingeving ook kan waar blijken zal later nog bewezen worden. 

Het geeft Mariette ook troost en kracht om de draad weer op te pakken, maar ze mist André verschrikkelijk. Op een verjaardagskaart schrijft ze ieder jaar op 3 augustus en soms ook op vaderdag een boodschap voor André,die vertelt hoe erg ze hem wel mist. Een bewijs hoe graag ze André heeft gezien. 


Mariette moet nu na 21 jaar weer alleen verder. Ze is nu 69. Ze blijft haar activiteiten zoveel mogelijk uitoefenen. In de zomer van 2005 gaat ze voor een eerste keer alleen naar Spanje op vakantie. Ze verblijft van 27 juni tot 6 juli in Pineda de Mar. Ze is op tijd terug voor haar 70e verjaardag op 9 juli. Op 10 juli nodigt ze de ganse familie uit op restaurant. Van 24 tot 31 juli logeert ze in hotel Joanitas in Bredene. Op zondag 23 oktober is er in het Vijverhof in Wevelgem feest voor de 70-jarigen.

23 oktober 2005 - Mariette staat op de achterste rij, tweede van links

Rond die periode begint Mariette last te krijgen van haar rug. Ze heeft al vaker rugproblemen gehad, maar die verergeren nu. Ondanks die problemen gaat ze van 17 tot 22 juni naar Praag. Ze verblijft in juli ook weer een week op hotel in Bredene.

Mariette op de beroemde Karelsbrug in Praag

In 2007 logeert ze met dochter Caty in Gasthof zur Post in Peißenberg, in Beieren.





Juli 2008 - Mariette in Dokkum in Friesland

Op 23 mei 2008 huwt dochter Caty Olieu, doe ondertussen al gescheiden is, met Johan De Meyer. 

In het voorjaar van 2009 heeft Mariette een toevallige ontmoeting met André Vercruysse. Ze kent hem goed, want hij is lange tijd dirigent geweest van één van de koren waarin Mariette gezongen heeft

Hieronder: Foto genomen in 1994. Op de eerste rij zien we links dirigent André Vercruysse, met naast hem zijn vrouw. Mariette staat 4e van links in dezelfde rij.


De vrouw van André is overleden in juli 2001. André is in 2009 al 88 en bijna 14 jaar ouder dan Mariette, maar hij is nog kwiek en rijdt nog altijd met de auto. Ze gaan samen iets drinken en spreken af om elkaar nog eens te zien. André komt al vlug een paar keer per week langs bij Mariette, en ze gaan samen al eens iets eten of doen een uitstapje. Het klikt tussen de twee en Mariette schrijft op 3 augustus op haar speciale verjaardagskaart voor haar overleden man:
"Zoetje, 3 augustus 2009, gelukkige verjaardag 82j , dank je wel, ik denk dat ik nu opnieuw geluk gevonden heb, je zoetje"

Mariette vertelt daarna dikwijls hoe toevallig het is dat de vrouw van André ook Mariette heette, en haar man André. Driemaal André en Mariette dus, het lijkt wel voorbestemd. In 2010 is Mariette 75 en er is weer reunie in Wevelgem. Is het daar dat ze heimwee krijgt naar haar geboortedorp? Ze woont ondertussen 10 jaar in de Doornikstraat. Ze vertelt in het begin van de zomer 2010 aan André dat ze zin heeft om terug te keren naar Wevelgem. Ze heeft ondertussen ook steeds meer last van haar rug. André gaat op zijn eentje een paar Immokantoren in Wevelgem bezoeken en komt terug met het nieuws dat hij een ideale, kleine studio op het gelijksvloers heeft gevonden. Het toeval wil dat dit in de Nachtegaalstraat is, waar Mariette werd geboren.

Nachtegaalstraat 3 Wevelgem - Mariette woont op het gelijksvloers

Op 1 juli 2011 verhuist Mariette van Kortrijk naar Wevelgem. Ondertussen krijgt ze steeds meer moeite met het stappen door haar rugprobleem. Hieronder op de foto in de studio in de Nachtegaalstraat zien we hoe ze al haar houding moet aanpassen om rechtop te kunnen staan.


Hieronder: Mariette in het Jukebox Museum dat eind april 2011 heropent op een nieuwe locatie in Menen.



Op 1 januari 2012 koopt Mariette een scootmobiel om verplaatsingen naar winkels of de bank te doen. Met André kan ze nog altijd verdere verplaatsingen doen met de auto.

André en Mariette

Activiteiten kan Mariette niet meer doen en ze zit noodgedwongen veel meer thuis dan vroeger. Onder impuls van haar zoon Geert start ze nog met een nieuwe hobby, postzegels verzamelen. Zorgvuldig rangschikt ze die allemaal volgens thema. Verder puzzelt ze ook veel en volgt een aantal soaps op tv.

Haar zoon Geert is nooit gehuwd, en Mariette zal nooit gedacht hebben dat dit nog zou gebeuren, maar in 2015 is het zover. Mariette is al 80 wanneer Geert op vrijdag 9 oktober 2015 huwt met Teresita.


Hierboven: 9 oktober 2015 in het Jukebox Museum in Menen. André Vercruysse, Mariette, Teresita Pahuriray, Franki Olieu, Geert Olieu, Andy Olieu, Caty Olieu

Begin 2013 is Mariette begonnen met het bijhouden van een dagboek. Ze schrijft er korte notities in over wat ze die dag heeft gedaan. Ook data houdt ze nauwkeurig bij.

Hieronder: notities 1 en 2 mei 2014. Mariette noteert dat haar achterkleinzoon Ilias (zoon van haar kleinkind Debby Olieu) die dag 8 jaar en 2 maand oud is. Op 2 mei is het 28 jaar en 1 maand geleden sedert haar vader is overleden. Mariette heeft dan 4 achterkleinkinderen, Lionel geboren in 1997, Ilias in 2006, Lana in 2007 en Elois in 2015.


Ook op de huwelijksdag van Geert maakt Mariette een notitie. Ze heeft nu meer moeite met schrijven, maar ze blijft iedere dag iets kort noteren. Ze doet dat tot 13 juni 2016.


Mariette heeft haar hele leven gezondheidsproblemen gehad. Zo krijgt ze op 7 november 2015 hevige buikpijn en moet met een ziekenwagen overgebracht worden naar de spoed in Menen. Ze mag er op 9 november terug vertrekken, maar de problemen zullen blijven aanhouden.


14 februari 2016 Geert Olieu en Mariette in de studio in Wevelgem

Ondertussen krijgt Mariette het moeilijk in haar studio in Wevelgem. In vergelijking met Kortrijk is de Nachtegaalstraat in Wevelgem eentonig. Er komen weinig mensen voorbij en ondertussen zijn er veel nieuwe inwoners in de straat, die ze niet kent. Ze begint zich opgesloten te voelen in de kleine studio en heeft nood aan contact met anderen. Ze probeert een aantal dagverblijven uit, waar ze denkt nieuwe vrienden te kunnen maken, met wie ze gesprekken kan voeren en aan activiteiten deelnemen. Maar dat valt uiteindelijk tegen. Ze ondervindt dat het grootste deel van de ouderen daar naar toe komen of gebracht worden omdat ze overdag niet in hun normale omgeving kunnen verblijven, vaak omdat ze dement zijn. Activiteiten moeten aangepast worden aan de noden van deze groep. Mariette blijft er een buitenbeentje en  de dagcentra worden voor haar een teleurstelling.



Mariette blijft ondanks de gezondheidsproblemen lachen en haar goed humeur bewaren. Ze fleurt op als ze ergens op bezoek kan gaan.










Zo geeft ze ook nooit op. Als er een probleem is kan het opgelost worden. In 2016 krijgt ze het idee om terug  in Kortrijk te gaan wonen.Daar kan ze met haar scootmobiel naar korte activiteiten voor ouderen gaan, of een ritje maken wanneer het weer het toelaat. Ze laat zich door tegenkanting vanuit de familie niet tegenhouden en laat André in september op zoek gaan naar een appartement in Kortrijk. Hij vindt er één op de hoek van de Burgemeester Felix de Bethunelaan. Het appartement is op de derde verdieping, maar er is een lift. Ondanks haar leeftijd en rugproblemen organiseert Mariette zelf volledig de verhuis. Begin oktober 2016 gaat ze er wonen.

Mariette woont op het appartement op de 3e verdieping links

Op de foto hieronder van 16 november 2016, op de 59e verjaardag van haar zoon Geert, zien we hoe Mariette grote moeite heeft om recht te staan. Ze kan dat alleen nog recht bliven door te steunen of met een rollator.


Het is Nieuwjaar 2017. Mariette vertelt op 1 januari dat ze weer een ingeving heeft gekregen van haar overleden man. Ze vertelt dat hij haar heeft laten weten dat dit het jaar is waarin ze zal overlijden. Ze is overtuigd dat dit ook zo zal zijn. In het voorjaar worden haar buikproblemen erger en in maart moet ze een operatie ondergaan. Ondanks alles is ze niet bang en volgens de vrouwelijke arts is de operatie een succes.

Hieronder: Mariette in haar appartement bij haar 82e verjaardag op 9 juli 2017. 


Mariette is vol goede hoop dat de ingeving die ze van André kreeg toch niet waar zal blijken maar kort na haar verjaardag komen de buikproblemen echter terug en na onderzoeken en een aantal scans, komt het harde verdict van kanker. De artsen overtuigen haar, ondanks haar hoge leeftijd, toch nog een bestralingskuur te ondergaan. De huisdokter die hier niets van afweet is achteraf woedend en vindt dit onverantwoord. Het wordt een lijdensweg voor Mariette. De bestralingen helpen niet en maken haar alleen nog zieker. Op 24 oktober moet ze volledig verzwakt opgenomen worden in het ziekenhuis in Menen. Op 10 november keert ze terug naar huis. Hoewel ze dan al een palliatief statuut heeft, vindt men het nog niet nodig dat ze naar een palliatieve eenheid wordt overgebracht. Ook Mariette zelf wil zo lang mogelijk thuis blijven.

Haar toestand verslechtert echter zienderogen en op maandag 27 november wordt een ziekenhuisbed geplaatst in het appartement. Mariette gaat daarna razendsnel achteruit en overlijdt een week later om 6.50 op maandagmorgen. Haar voorspelling dat ze het einde van 2017 niet zou halen komt daarmee toch uit.

De afscheidsdienst heeft plaats op vrijdag 8 december in het crematorium Uitzicht in Kortrijk. Ze wordt daarna bijgezet bij haar overleden man André op het Sint-Janskerkhof in Kortrijk.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten