vrijdag 12 januari 2018

Afscheid van Mariette Neyrinck 2

Het huwelijk tussen Mariette Neyrinck en Etienne Olieu wordt voorbereid en op zaterdag 20 november 1954 is het zover. Het is een zonnige maar koude dag. De gevoelstemperatuur is -2.5°.


I



Om 8 uur 's morgens wordt het huwelijk burgerlijk voltrokken in het gemeentehuis van Wevelgem. Sedert 6 februari van datzelfde jaar bevindt dit gemeentehuis zich in de villa of kasteel van de familie Vanackere.

Hieronder: Het kasteel rond de eeuwwisseling. Het werd in de jaren 1890 gebouwd en Jules Vanackere en zijn vrouw Marie Louise van der Mersch gingen er met hun 4 kinderen wonen in 1896. Jean Vanackere bood het gebouw in 1952 te koop aan, waarna het door de gemeente Wevelgem werd aangekocht.



Grootvader Cyrille Devoldere, 69, is waarschijnlijk al de dag voordien, vanuit Herseaux waar hij woont, naar Wevelgem gekomen. Hij is die dag de getuige van Mariette. Cyriel Vandamme, 61 en de oom van Etienne, is zijn getuige.



Hiarboven:
links: Yvonne Devoldere, Joseph Neyrinck, Mariette Neyrinck, Etienne Olieu, Georges Olieu, Magdalena Vandamme
midden: Cyriel Vandamme en Cyrille Devoldere
rechts: een schepen en burgemeester Achiel Wallays




Mariette ondertekent de huwelijksakte

Hieronder: Handtekening die Mariette op bovengaande foto plaatst en handtekeningen van de andere aanwezigen.





Na het burgerlijk huwelijk vindt om 8.30 het kerkelijk huwelijk plaats in de Sint-Hilariuskerk op de Plaats van Wevelgem. Valeer Pil, 69 en geboren in Zonnebeke is sedert 1941 pastoor in Wevelgem. Hij zegent het huwelijk van Mariette en Etienne in.



Hierboven: Pastoor Valeer Pil, Cyriel Vandamme, Etienne Olieu, Mariette Neyrinck en Cyrille Devoldere


Hierboven: Cyriel Vandamme, Etienne Olieu, Mariette Neyrinck en Cyrille Devoldere. Links in de achtergrond bij de mannen, Camille Neyrinck, Georges Olieu en Joseph Neyrinck. Daarachter Leon Vervalle, de schoonbroer van Mariette.




Vooraan: Jenny Neyrinck - Mariette en Etienne - Joseph Neyrinck - Maria Devoldere - Irma Vandamme



Hierboven: Bij het buitenkomen van de kerk 1
Yvonne Devoldere, Georges Olieu, Mariette, Etienne Olieu, Joseph Neyrinck, Magdalena Vandamme
daarachter: Cyrille Devoldere, Anny Olieu en haar vrijer Leon Holvoet.



Bij het buitenkomen van de kerk 2:
kinderen: Jan Samyn, zoon van Ida Moerkerke, de nicht van Etienne Olieu - Rita Duhamel, nichtje en petekind van Etienne Olieu, dochter van zijn tante Sophie Vandamme
1e rij: Irma Vandamme tante van Etienne, Jenny Neyricnk, Germaine Vandamme tante van Etienne, Mariette en Etienne, Maria Devoldere tante van Mariette.
2e rij: de ouders van Mariette en Etienne.





Hieronder: Zo ziet de Plaats van Wevelgem eruit een paar jaar voor Mariette en Etienne huwen in de Sint-Hilariuskerk. De toren werd gedeeltelijk vernield in mei 1940. Hij wordt pas in 1954 hersteld en op 6 oktober , anderhalve maand voor het huwelijk van Mariette, wordt een haan geplaatst op de torenspits.



Na het kerkelijk huwelijk en nemen van de foto's gaat het naar café 'De Drie Molens' iets verderop in de Vanackerestraat. Traditiegetrouw worden later op de dag de telegrams van vrienden of verre familie voorgelezen. 

Hieronder: Telegram uit Vilvoorde van Eugene Clerens en zijn vrouw. Irma Vandamme, de tante van Etienne is gehuwd met zijn broer Pierre Clerens. Na lange tijd in Vilvoorde te hebben gewoond zijn ze verhuisd naar Wevelgem.



Vrienden plaatsen al eens een pikanter tekstje op het telegram of wenskaart en alluderen op de activiteit om kinderen te krijgen. Georges Dick en Yvonne Seurynck zien het groots. Ze wensen het kersverse huwelijkspaar een tweeling of vier. Al heeft het rijmschema hier ook mee te maken. Yvonne Seurynck was één van de kinderen die Magdalena Vandamme, de moeder van Etienne, die meid was op de boerderij van de ouders van Yvonne, had opgevoed.



Na het feest begint de realiteit. Mariette is nog maar een viertal maand daarvoor 19 geworden en gehuwd. Ze gaat met Etienne in een kleine éénkamer studio wonen in de Guido Gezellestraat 38. Hun grootste aankoop is een nieuwe slaapkamer, waarvoor ze 14.000 frank betalen. Een behoorlijk bedrag want dat komt ongeveer overeen met een bedrag van 2.700 euro nu.

Eind 1954 is Mariette in verwachting. Op dinsdag 27 september 1955 wordt om 7.15 in het moederhuis van Wevelgem in de Kloosterstraat, Franki Etienne geboren.







Er moet uitgekeken naar een iets groter huisje. Dat wordt gevonden in de Reutelstraat 91. Mariette en Etienne gaan daar wonen vanaf 23 oktober 1955. Aan de scherpe bocht naar links in de straat, bevindt zich in 1955 een wegelingetje dat naar twee oude huisjes, met een waterput ervoor, loopt. Mariette en Etienne huren het linkse huisje. Eigenaar is bakker Loncke, die ook iedere dag een brood komt leveren. Dat er in de jaren 60 ook sprake is van grensoverschrijdend gedrag tegenover vrouwen blijkt uit het feit dat Mariette later vertelt dat bakker Loncke haar een voorstel deed dat er wel eens iets kon gedaan worden aan de huur, in ruil voor bepaalde diensten in natura. Ze wijst die kordaat af!

Hieronder: Mariette, Etienne en Franki wonen vanaf oktober 1955 in het linkse huisje. De huisjes worden ondanks protest afgebroken rond 1981.



Hieronder: Uit het Popp-plan (19e eeuw). De huisjes bevonden zich in perceel 302. Juist na de bocht begon het smalle wegelingetje dat naar de twee huisjes liep De naam van de straat was in die tijd van dit plan nog Ryns Akkerstraat. Vanaf 1960 werd begonnen met de bouw van de Rijksschool op percelen 395 en 396.



Foto's van Mariette en Franki worden vooral in de Nachtegaalstraat genomen met het fototoestel van de moeder van Mariette.
Mariette met zoontje Franki in de Nachtegaalstraat 54

Dezelfde dag achteraan de tuin in de Nachtegaalstraat

Nachtegaalstraat 54 in de moestuin van Joseph Neyrinck

Etienne Olieu werkt vanaf 3 juli 1956 als mecanicien bij 'Peignage et Filature de Laines Fouan' in de Rue de Roubaix in Tourcoing. Er werken heel wat Belgen in het noorden van Frankrijk, en Etienne wordt dagelijks opgehaald en teruggebracht met een autobus. Op 28 mei 1956 kopen ze een nieuwe bromfiets voor Etienne, waarvoor ze 3.500 frank (nu 1430 euro)  betalen. Zo kan hij ook met de bromfiets gaan werken.

Mariette blijft voor de geboorte van Franki ook zo lang mogelijk werken. Ze werkt eerst in de wasserij van Bevernage, in de Roeselarestraat. Wanneer er een dispuut is over het loon dat ze krijgen, gaat Mariette als vertegenwoodigster en woordvoerster voor de anderen die er werken praten met de baas. Ze wordt prompt ontslagen! Ze werkt daarna bij een firma Dejaeghere in Heule en wasserij Vandyck in Menen. Op 24 januari 1956 begint ze als strijkster bij de wasserij Braband, van Oscar Debrabandere, in de Nieuwstraat 96 in Wevelgem. Ze wordt 13,10 frank per uur betaald. Dit is ongeveer 2,50 euro nu. Een hongerloon dus. Het is voor Mariette en Etienne zweten en zwoegen om rond te komen.

Ondertussen is er al een probleem in het huwelijk. Etienne gaat wel werken, maar hij is niet gehaast om na zijn werk thuis te komen. Hij gaat liever op cafébezoek. Mariette zit vaak alleen en 's avonds staat ze op een stoel om door het ruitje boven de voordeur te kijken waar Etienne blijft. De kleine Franki wordt dan ook nog eens ingepalmd door haar moeder Yvonne en slaapt meestal daar.

Het gaat van kwaad naar erger en voor ze een tweede keer in verwachting is, wil Mariette met haar zoontje terugkeren naar haar ouders. Haar moeder praat haar dit echter uit haar hoofd. In de landelijke gemeente Wevelgem midden jaren 50 wordt nog teveel geroddeld en schande gesproken over iemand die zijn man verlaat. Mariette, hoe jong ze ook nog is, moet haar lot dragen.

In het voorjaar van 1956 is ze opnieuw in verwachting en op 16 november 1957 wordt om 23 uur in het moederhuis van Wevelgem, Geert Georges Joseph geboren. Mariette vertelt later over deze dag.
Het is vrijdag en ze heeft al de hele dag het gevoel dat ze gaat moeten bevallen. Het weekend staat voor de deur en na het eind van de werkdag komt Etienne niet thuis. Mariette gaat met de tweejarige Franki achterop de fiets op zoek naar haar man. Ze kan hem in geen enkel café vinden en gaat dan naar haar moeder in de Nachtegaalstraat, waar ze vertelt dat ze overuigd is dat ze ieder moment kan bevallen. Ze vertrekken te voet en in de Roeselarestraat kunnen ze een bestelwagen tegenhouden die hen meeneemt naar het moederhuis in de Kloosterstraat. Etienne duikt later weer op en kan de dag erna mee poseren voor een foto in het moederhuis.








Geert Olieu 1958

Het einde van de jaren 50 heeft niet alleen twee geboortes gebracht maar ook twee overlijdens. Op 11 september 1957 overlijdt grootvader Camille Neyrinck om 17 uur in de namiddag in zijn woning in de Nachtegaalstraat 54. Hij is 84 geworden  In 1958 overlijdt op 18 oktober ook Cyrille Devoldere, de andere grootvader van Mariette. Hij wordt op 22 oktober begraven in Herseaux.

Hieronder: Op de overlijdensbrief van Cyrille krijgen we een overzicht van de familie van Mariette langs haar moeders kant. Haar ouders en drie tantes, haar zuster en haar neven en nichten. De begrafenisondernemer maakt echter een fout. Lucien Baes wordt onder kinderen vermeld, maar is de zoon van Maria Devoldere, de oudste dochter van Cyrille, en is dus een kleinkind. Bovendien wordt zijn naam misspeld. Er is waarschijnlijk geen tijd om de overlijdensbrieven opnieuw te drukken en ze worden dan maar zo verzonden.



In wasserij Bevernage hebben ze ondertussen spijt gekregen over het ontslag van Mariette en ze mag er opnieuw gaan werken. Ook haar moeder Yvonne zal er lange tijd werken. In het voorjaar van 1959 is Mariette een derde keer in verwachting. Op woensdag 28 oktober wordt  in het moederhuis een dochter, Caty Jenny, geboren.


Caty Olieu in 1961

Er zijn echter moeilijkheden bij de bevalling en Mariette verliest heel wat bloed. Ze krijgt daarna fysiek en psychisch een zware inzinking en moet in Roeselare opgenomen worden voor een lange rustkuur. Een behandelende dokter vertelt haar dat het maar gestel en lichaam onverantwoord was om drie kinderen te krijgen in een periode van vier jaar.

Terug thuis wacht er veel werk. Mariette heeft nu drie kleine kinderen, waarvan de oudste nog altijd maar 4 is. Franki verblijft en slaapt wel nog veel bij haar moeder Yvonne in de Nachtegaalstraat. Het huisje in de Reutelstraat wordt stilaan te klein. In de Nieuwstraat woont op nummer 173, Irma Vandamme, de oudste tante van Etienne. Ze heeft zelf nooit kinderen gehad. Ze heeft ook het huis ernaast op nummer 175 gekocht en stelt aan Etienne voor het van haar te huren. Mariette en Etienne verhuizen naar de Nieuwstraat in het voorjaar van 1960.

Hieronder: Mariette en Etienne met de kinderen in de Nachtegaalstraat 54 begin december 1961



De ouders van Mariette met hun 4 klenkinderen - december 1961

In het najaar van 1960 krijgt Etienne op zijn beurt gezondheidsproblemen. Hij wordt in november opgenomen in het Sint-Maartesnsziekenhuis en wordt daar door chirurg Walter Allegaert geopereerd. Er wordt een flink stuk van zijn maag weggenomen. Na de operatie dient Etienne zijn ontslag in bij de Peignage Fouan in Tourcoing. Hij heeft er 4 en een half jaar gewerkt.

Het huis in de Nieuwstraat heeft 2 grote slaapkamers en één kleinere. Er is nu plaats genoeg en Mariette eist dat Franki definitief naar huis komt. Er is nog wat discussie met haar moeder Yvonne, die als argument aanhaalt dat haar dochter Mariette nog twee kinderen heeft, maar Mariette houdt voet bij stuk en Franki woont vanaf dan defintief bij zijn ouders. Op 10 mei worden voor Franki een nieuw bed, matras en ressort aangekocht.


Franki in de tuin van grootmoeder Yvonne Devoldere

Hieronder: Nieuwstraat 175 in 2017. De ramen en garagedeur zijn vernieuwd, maar de voordeur is nog dezelfde als die in 1960. 


Hieronder: Foto van Geert en Caty Olieu aan de overkant van de Nieuwstraat 175. Deze kant is nog onbebouwd. In de achtergrond zien we een aantal huizen in de Jan Breydelstraat. In 1973 wordt Ipso wasmachines opgericht. Hun gebouwen komen op het open terrein tussen de twee straten.



In de Nachtegaalstraat heeft Joseph Neyrinck al in 1958 een Tv-toestel aangekocht. Mariette en Etienne kopen hun een eerste toestel, een Arel, op 23 november 1961, voor de som van 11.857 frank. 

Mariette houdt veel van muziek en de radio speelt de hele dag  Ze koopt maandelijks het muziektijdschrift Juke Box. Als zovelen verzamelt ze ook de Artispunten die kunnen uitgesneden worden van verpakkingen van diverse artikelen. Ze kan er de Artisprenten mee kopen die ze in een bijbehorend Artisboek kan kleven. Haar beide zonen Franki en Geert erven het verzamelgedrag van hun moeder. Ze beginnen al op jonge leeftijd met het verzamelen van sigarenbandjes, afbeeldingen op luciferdoosjes, postzegels, Storme-beeldjes, sleutelhangers, chromo's van Jacqueschocolade enz...

Hieronder: Mijn eerste herinnering aan de Rolling Stones komt van dit nummer van Juke Box dat mijn moeder Mariette koopt in september 1964.



In 1962 is er voor Mariette een eerste grote gebeurtenis na de geboorte van haar kinderen. Op zaterdag 14 april 1962 een week voor het Paasweekend, doet haar oudste zoon Franki zijn eerste communie. Mariette vertelt later dat ze geld moest lenen om iedereen in het nieuw te steken  voor die dag.





Kort daarna is het ook tijd voor een eerste officiele familiefoto.



Etienne denkt er aan om metser te worden en hij volgt van 15 oktober 1962 tot 8 maart 1963 een herscholing voor metser bij de RVA. Na afloop mag hij beginnen bij de firma Vanackere in de Rode Dreef in Marke. Hij zal er later werfleider worden.

Een paar jaar na de verhuis van het gezin naar de Nieuwstraat 175 besluit Irma Vandamme haar huis ernaast te verlaten. Haar man is al overleden in juli 1958. Ze is ondertussen 70. Er wordt een plan gemaakt dat men voor haar een kamertje gaat maken in de garage van het huis in nummer 175. Etienne en Mariette hebben geen auto en gebruiken de garage alleen als opslagplaats. Irma heeft zelf nooit kinderen gehad. Is dit de reden dat ze niet veel kan verdragen of is het de ouderdom. In ieder geval ontstaan er al gauw wrijvingen tussen haar en Mariette en Etienne. Vooral de kinderen maken naar haar zin teveel lawaai. Wanneer Geert met kleine autootjes tegen de deur rijdt die toegang heeft van de gang naar de garage dreigt Irma naar de vrederechter te stappen. Ze noemt het gepest. 

In nummer 177 woont Cyriel Vandamme, de enige broer van Irma. Hij heeft twee zonen, René en Roger, neven van Etienne dus. Irma heeft altijd laten uitschijnen dat het huis op nummer 175 na haar overlijden voor Etienne zal zijn. Nu wil ze het plots verkopen aan één van de zonen van haar broer. Er komen familieruzies met scheldpartijen van. 

Iets verderop wonen in de Mooselestraat 117 Georges Olieu en Magdalena Vandamme, de ouders van Etienne. Magdalena is de zuster van Irma. De familieruzie blijft escaleren en Georges en Magdalena die natuurlijk de kant van hun zoon kiezen, doen Etienne en Mariette een voorstel. Als Etienne, die nu metser is, voor hen een garage met daarboven leefruimte en een slaapkamer kan bouwen, willen ze hun huis aan hem verkopen, mits ze vruchtgebruik krijgen tot hun overlijden. Mariette is hier ook mee akkoord.

Hieronder: Moorselestraat 117 Wevelgem voorjaar 1964. Links bevond zich de hangar van Constant Vandamme, die met een paar autobussen onder andere werkvolk vervoerde. 


Op 2 juni 1964 dient Georges Olieu een aanvraag in om een garage, verdiep en zoldering toe te voegen aan zijn woning in de Moorselestraat.





De bouwaanvraag wordt na beraadslaging van het Schepencollege op 23 juni goedgekeurd. Etienne begint zo vlug mogelijk met de bouw. Hij heeft natuurlijk ook zijn vast werk, en kan pas na zijn uren of in het weekend verder werken. In het voorjaar van 1966 is alles klaar. Notaris Guillemyn in Lauwe wordt gecontacteerd om de verkoopakte op te maken. Etienne heeft nog een jongere zuster Anny en die moet als erfgename ook haar deel van het huis in geld krijgen. Op 29 maart 1966 worden Mariette en Etienne eigenaar van het huis en bijgebouwde appartement. Georges Olieu en Magdalena Vandamme mogen er wel levenslang blijven wonen.

Hieronder: Mariette en Etienne ondertekenen de overeenkomst van vruchtgebruik.




Moorselestraat 117 in 2017

Kort daarna verhuist het gezin naar de Moorselestraat. 1966 wordt een bijzonder jaar voor Mariette en Etienne, want naast een huis kopen ze op 6 april 1966 hun eerste auto. De auto wordt aangekocht bij "Garage Raphaël" Huysentruyt-Vandenbroek in de Kortrijkstraat. Ze betalen er 59.700 frank voor.



Hieronder: Mariette en Etienne poseren trots voor hun nieuwe auto ter hoogte van de Nachtegaalstraat 54.


Etienne is in die periode al een tijd bij de A.A. Hij zal gedurende een periode van 5 jaar geen alcoholische dranken meer gebruiken. Hij helpt ook Raphaël Huysentruyt die met hetzelfde probleem als hijzelf kampt. 

Met een auto volgt eindelijk ook de mogelijkheid om uitstapjes te maken en op vakantie gaan. Hieronder: aan de kust in de zomer van 1966.



Hieronder: Rond 1968 bouwt Etienne een brei-atelier voor zijn nicht in de tuin van zijn tante Sophie Vandamme. Iedereen in het gezin moet eraan geloven en truien dragen die daar met de machine gebreid worden.





In juli 1968 krijgt Etienne, wanneer hij van Lauwe terugrijdt naar Wevelgem, even voorbij de Leiebrug een klapband. De auto slingert en rijdt langs de rechterkant de helling naar beneden. Geert zit ook vooraan in de auto. Als bij wonder hebben Etienne en Geert geen schrammetje, maar de auto is niet meer te herstellen. Na iets meer dan twee jaar zit het gezin opnieuw zonder auto. Het is een zware en onvoorziene kost maar op 20 juli kopen Mariette en Etienne opnieuw een auto bij Raphaël Huysentruyt. Ze betalen 34.346 frank voor een Peugeot.

Het is al sedert de Opel werd aangekocht de bedoeling dat Mariette ook leert rijden. In 1967 wordt het rijbewijs in België ingevoerd. Alle personen ouder dan 21 kunnen tot 31 december 1968 een rijbewijs afhalen in de gemeente zonder daarvoor examen te moeten doen. Mariette doet dat ook. Etienne zal haar leren rijden. Bij die rijlessen mogen de 3 kinderen mee achteraan. Mariette slaat echter bij iedere rijles in paniek en wanneer ze in de Guido Gezellestraat bijna tegen een huis rijdt houdt ze het voor bekeken. Ze draagt later haar rijbewijs weer in en zal nooit autorijden.

Pinksterzondag 25 mei 1969 Plechtige Communie Geert

Geert heeft sedert hij klein was last van soms zware astma aanvallen. Mariette en Etienne lopen heel wat dokters en specialisten af, maar niets schijnt te helpen.  Er is eind jaren 60, begin jaren 70 ook al veel luchtvervuiling door de zware industrie en uitstoot door auto's. In het Zeepreventorium van De Haan richt men zich in de beginperiode van de jaren 70 vooral op astmapatiënten. Mariette en Etienne krijgen de raad hun zoon daar naar toe te laten gaan voorde duur van een schooljaar. Het is met tegenzin dat ze toegeven en het valt Mariette heel zwaar haar zoon daar een jaar onder te brengen.  Geert verblijft er van begin september 1969 tot einde juni 1970. In de zomer van 1970 is hij terug thuis. De astna aanvallen nemen in de jaren daarna geleidelijk af. 

Vanaf 1969 gaat het in de vakantieperiode naar een 'chaletje' aan de kust. Een mooi woord voor een klein houten barakje met een minikeukentje, een tafel en wat stoelen en stapelbedden. Het gaat zo goed als ieder jaar naar Camping Devos in Bredene.

Hieronder: Camping Devos zomer 1970. De flower-power periode is niet ongezien voobijgegaan in het gezin. Franki heeft zijn eerste kleurrijke hemd gekregen. Op vakantie in een chaletje is volgens zijn gezicht geen ideale vakantie. Geert is nog niet aangetast, maar kort daarna wil hij ook zijn haar langer laten groeien. Er zullen nog heel wat discussies volgen met mama Mariette over kappersbezoeken in de komende jaren.



Het gaat goed tussen Mariette en Etienne in de periode dat hij niet drinkt. Mariette heeft voor die periode dikwijls het idee gehad om later wanneer haar drie kinderen voldoende oud zijn Etienne te verlaten, maar in die periode bergt ze die gedachten even op.

Rond september 1970 is Mariette onverwachts opnieuw in verwachting. Ze is ondertussen 35. Het wordt geen gemakkelijke zwangerschap. In de nacht van 17 op 18 mei 1971 moet Mariette met een ziekenwagen overgebracht worden naar de materniteit in Kortrijk. Ze verliest bijna het leven bij de bevalling van haar derde zoon, die de voornamen Chris Leon krijgt. Chris die te vroeg geboren is leeft, maar maakt geen kans en hij overlijdt op woensdag 19 mei. Mariette die in kritieke toestand is krijgt haar zoontje nooit te zien. Er worden bij de begrafenis foto's gemaakt van het open kistje, op de begraafplaats van Wevelgem. Een familiefoto en een close-up zodat Mariette later toch kan zien hoe haar zoontje eruit zag.




Anderhalve week later doet Caty op Pinksterzondag 30 mei haar Plechtige Communie. Mariette heeft het ziekenhuis op tijd mogen verlaten voor de plechtigheid maar moet nog in bed blijven. Ze kan toch even buiten komen om in de tuin te poseren voor een paar foto's.



Het wordt een moeilijke periode voor Mariette na haar terugkomst. In de zomer is ze weer wat opgeknapt en het gaat zoals altijd richting kust voor de vakantie. Hieronder: op 15 augustus is het Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Alle meisjes en vrouwen met de naam Maria of een afgeleide van die naam krijgen een bloemetje.




In 1972 is er 6 jaar nadat ze in het huis in de Moorselestraat zijn komen wonen nog altijd geen badkamer aanwezig. Jongeren van nu zullen zich het moeilijk kunnen voorstellen, maar Mariette is ondertussen 36 en heeft nog nooit de luxe van een badkamer gekend. Eind 1971, begin 1972 worden plannen gemaakt om in de achterkeuken een badkamertje te bouwen. Eind maart is alles klaar. Etienne kan een deel van het werk zelf doen, maar uiteindelijk moet nog 28.269 frank uitgegeven worden om de badkamer volledig klaar te krijgen.

Hieronder: Mariette gaat in 1972 met dochter Caty, haar moeder Yvonne tante Germaine Devoldere naar Lourdes.






Ondertussen gaat het van kwaad naar erger in het gezin. Etienne wil lange tijd verbergen dat hij drinkt, maar de tekenen zijn maar al te duidelijk. Bovendien wordt hij ook voor het eerst gewelddadig en iedereen in het gezin is bang als hij gedronken heeft. Nadat hij om één of andere reden kwaad is op Geert gaat hij volledig door het lint en begint hem op de koer achter het huis te slaan. We zijn in het voorjaar van 1973. Mariette is voor dit incident nog niet van plan om weg te gaan van Etienne, maar na dit voorval, besluit ze zo vlug mogelijk met haar drie kinderen te vertrekken.

Er wordt in allerijl, zonder dat Etienne op de hoogte is, naar een onderkomen gezocht. Dat wordt gevonden in de Nachtegaalstraat 69, schuin tegenover het huis van de ouders van Mariette.Ze kan daar een huis huren. Midden mei wordt zonder dat Etienne op de hoogte is, het nodige verhuisd naar de Nachtegaalstraat.


Eind juni beëindigt Franki zijn laatste jaar humaniora Latijn-Grieks in het Atheneum in Menen. Hij is al onder druk van Mariette en grootmoeder Yvonne meeverhuisd, maar wordt nu ook onder druk gezet om te gaan werken in plaats van verder te studeren zoals het plan was. Wanneer de studiebeurs voor het komend jaar toekomt zendt Mariette die terug. Ze verklaart vele jaren later dat ze daar spijt van heeft.



Hieronder: Franki en Geert gaan uiteindelijk werken. De twee komende jaren worden echter hun wilde jaren. Hun haarlengte is ondertussen behoorlijk langer.





Veel van de problemen die Mariette heeft komen door de conservatieve bevolking van Wevelgem. Er wonen in die periode nog heel wat bekrompen rednecks in de gemeente.  De jongste zoon van Mariette haalt dit aan in onderstaand interview uit 1998.



Zelf heeft Mariette al lang geen probleem meer met het lange haar of kledij van haar twee zonen. Ze toont hen hoe ze met pakjes kleurpoeder die ze bij een apotheker in de Roeselarestraat kunnen kopen, hun kledij zelf psychedelisch kunnen kleuren. Ze naait kettingen en badges op vesten. Op de foto hieronder zien we hoe ze in de keuken van de Nachtegaalstraat 69 juist het haar van Franki heeft gekamd om te meten hoe lang het is.



Ook Joseph Neyrinck, de grootvader van Franki en Geert, is ondanks zijn leeftijd van 65 een vurige verdediger van zijn kleinzonen. Mariette krijgt ondertussen wel de onterechte boetes. Wanneer Franki met de moto, juist na de spooroverweg in de Roeselarestraat in de richting van de Plaats, geraakt wordt door een auto die rechts geparkeerd staat en zomaar wegrijdt, kan hij zich nauwelijks overeind houden. Pas bijna aan de lichten aan de Plaats heeft hij zijn evenwicht volledig herwonnen. Op dat moment  springt de bestuurder van de wagen die hem geraakt heeft uit zijn auto en schreeuwt dat Franki hem aangereden heeft en dat er politie aan te pas moet komen. In het politiebureau, dan nog op de hoek van de Lauwestraat, weet Franki onmiddellijk hoe laat het is. De bestuurder blijkt één of andere grote pief te zijn, die met handdrukken en alle égards door het politiekorps verwelkomd wordt. De andere partij is maar een Olieu. Kortom na een verslag en wederzijdse verklaringen wordt Franki veroordeeld voor vluchtmisdrijf. De boete komt bij mama Mariette terecht.

Mariette laat het echter niet aan haar hart komen. Ze voelt zich in die periode gelukkig. Dat bewijzen ook de fotos' van haar uit die periode. Hieronder een foto met dochter Caty in de tuin van de Nachtegaalstraat 69.

Rond 1975

In 1975 ontmoet Franki de 3 jaar jongere Marijke Mullie uit Heule. In de traditie van zijn grootmoeder Yvonne en moeder Mariette, beiden gehuwd toen ze pas 19 waren, komt er een vlug huwelijk van. Op vrijdag 26 september 1975, één dag voor Franki 20 wordt, gaat het huwelijk door in Heule. Geert wordt een paar maanden later 18 en verhuist ook. Mariette blijft daarna met Caty achter in de Nachtegaalstraat.


Mariette en Franki in de Mellestraat in Heule

Denise Segers, Georges Mullie, Marijke Mullie, Franki Olieu, Mariette Neyrinck

Op dinsdag 2 maart 1976 wordt het eerste kleinkind van Mariette geboren. Hij krijgt de voornamen Andy Franky Etienne. Mariette is 4 maand voor haar 41e verjaardag al grootmoeder.

Andy Olieu en Mariette Neyrinck

In 1978 maakt ook dochter Caty plannen om te huwen. Het burgerlijk huwelijk met Alexander Carrette gaat door op vrijdag 7 juli. Mariette heeft gemengde gevoelens over het huwelijk. Er is het vooruitzicht dat ze nu alleen zal zijn. Ze is zelf heel jong gehuwd om de verkeerde redenen en vindt dat dochter Caty ook nog te jong is. Tenslotte botert het niet tussen haar en de ouders van Alexander. Die zijn niet gelukkig met de keuze van hun zoon.

Hieronder: Mariette zit er in het gemeentehuis wat verweesd bij.





Hieronder: Op de aankondiging van het huwelijk wordt Mariette samen met haar ouders vermeld.



Er worden die dag ook een paar familiefoto's gemaakt. Op de eerste foto zien we in de achtergrond de kerktoren van de Onbevlekt Hart van Maria of Wijnbergparochie, waar de huwelijksplechtigheid plaats had. De tweede foto wordt 's avonds in de Cortina genomen.

Geert Olieu en zijn toenmalige vriendin Lieve, Mariette, Alexander Carette en Caty Olieu, Yvonne Devoldere en Joseph Neyrinck

Lieve, Geert Olieu, Marijke Mullie, Franki Olieu, Caty Olieu, Alex Carrette, Mariette Neyrinck, Joseph Neyrinck, Yvonne Devoldere

Na het huwelijk van Caty blijft Mariette alleen achter in de Nachtegaalstraat 69. Vervolg in deel 3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten